Architect René Buur: ‘Dorpachtig wonen en recreëren in Sion Parck’

29 mei '23

Aan de rand van de natuur komt de nieuwe wijk Sion Parck, waar comfortabel wonen hand in hand gaat met recreëren. Of je nu op zoek bent naar een plek waar je kinderen kunnen spelen en opgroeien of meer ruimte wilt om te ontsnappen aan de drukte van alledag, in dit gebied komt het allemaal samen. Het ontwerp van de 54 woningen sluit naadloos aan op het bestaande gebied. Architect en algemeen directeur van bureau KOW René Buur is samen met zijn collega Sjoerd Rijpkema verantwoordelijk voor het ontwerp. ‘Ik was aangenaam verrast door de groene ruimte, met aan weerszijden het water en de bomen en planten eromheen.’

image alt

Een waanzinnige plek!

Een flashback naar 2017. René Buur fietst met zijn dochter vanaf hun woonplaats Delft naar RijswijkBuiten, door de groene landschappen en langs het water. Verwonderend kijkt hij om zich heen, terwijl hij enthousiast foto’s maakt van de omgeving. “Wat een waanzinnige plek”, begint René. “Dat was het eerste wat ik dacht.

Ik was aangenaam verrast door de groene ruimte, met aan weerszijden het water en de bomen en planten eromheen. RijswijkBuiten is een gebied dat al best af is en toch is er nog veel potentie. Die voelde ik meteen toen ik er doorheen fietste en een eerste visualisatie maakte van het toekomstige Sion Parck. De plek doet je denken aan een soort eilandje, omgeven door water en groene velden. Voor mij vormde dit hét uitgangspunt van het ontwerp.”

image alt

Groen karakter

Aan KOW de opdracht om van dit stukje ‘niemandsland’ een levendige woonwijk te maken die aansluit bij de natuur en de bestaande bouw. René: “Als architect wil je de plek ten volste benutten. Omdat de groene omgeving zo sterk aanwezig is, hebben we besloten om hier het ontwerp op aan te laten sluiten. Daarom is er in de wijk veel groen aanwezig, waar je vanuit de voordeur mee in aanraking komt. Zo zijn de straten autoluw en is er veel ruimte voor beplanting en brede paden, wat bewoners uitnodigt om zich door de groene omgeving te begeven. ”

Dorpsachtige architectuur

De uitstraling van de woningen past hier ook bij. “Onze grootste uitdaging zat hem er in dat Sion Parck een eigen identiteit moest krijgen. De woningen in Rijswijk Buiten zijn erg divers in architectuur en bevatten veel steen. Met ons ontwerp hebben we juist gekozen voor een dorpsachtige architectuur. Dat is onder andere te zien aan de materiaalkeuze waarin we naast metselwerk gebruik maken van hout. Ook hebben we meer reliëf toegevoegd in de gevels waardoor een mooie dynamiek ontstaat als de zon erop schijnt. Daarnaast zijn de kleuren van de daken afgestemd op de zonnepanalen. En zorgen we ervoor dat er veel licht in de woning komt door grote ramen. Dit alles oogt vriendelijk, past goed bij de omgeving en zorgt voor eenheid. Ik vind het belangrijk dat de wijk harmonie heeft. Of je nu kiest voor een rij- of hoekwoning, een waterwoning of een 2 onder 1 kapwoning; alles bij elkaar vormt één geheel. Je ziet direct aan de uitstraling van de woning dat het familie van elkaar is. Dat heeft een enorme meerwaarde.”

Communitygevoel

Binnen in het hart van de wijk is een centrale ontmoetingsplek gecreëerd waar bewoners kunnen samenkomen om te spelen, te delen en te ontspannen. Zo ontstaat een communitygevoel, waar jong en oud elkaar kan vinden. “Ik vind dit zelf een uniek aspect aan de wijk. De groene binnentuin is een verlengstuk van je eigen achtertuin of terras en vormt de doorgang naar het buitengebied”, vertelt René enthousiast. “Een ideale plek om te recreëren! Bijkomend voordeel is dat het ook gezond en veilig is; zo letten buren bijvoorbeeld op elkaars kinderen, zijn er geen auto’s en is de frisse buitenlucht altijd binnen handbereik.”

Blik naar de toekomst

Met een blik naar de toekomst, sluit René af: “De combinatie van het dorpsachtige karakter met de nabijheid van het groen zorgt voor een gemoedelijke en kalme sfeer. Het lijkt me geweldig om hier als kind op te groeien of als ouder over het bruggetje door het gebied te wandelen. En ik kijk uit naar het moment waarop ik weer met mijn dochter ga fietsen door het bewoonde Sion Parck!”

Nieuwbouw Sion Parck
Iets vragen? We helpen je graag! Contact
Interesse? Bekijk de woningen