Duurzaamheid in detail: de energiezuinige toepassingen

8 september '23

Sion Parck wordt een duurzame ontwikkeling in deelgebied Sion. Een plek voor mensen die gezond en duurzaam leven in een groene omgeving belangrijk vinden. Welke duurzaamheidsmaatregelen worden er genomen in Sion Parck? In dit eerste deel staan we stil bij de energiezuinige maatregelen. Ook nieuwsgierig naar de klimaatadaptieve initiatieven? Lees dan het andere deel over duurzaamheid in detail.

In lijn met de rest van de wijk

SionParck is één van de laatste ontwikkelingen van deelgebied Sion in RijswijkBuiten. Deze wijk werd door de gemeente Rijswijk vormgegeven als een moderne nieuwbouwwijk die is voorbereid op de toekomst. Alle woningen en het openbaar gebied in RijswijkBuiten zijn duurzaam en gebouwd met speciale aandacht voor het groen, het water en het klimaat in het algemeen. Ontwikkelaar BPD zet zich graag in om Sion Parck een duurzaam project te maken en het project naadloos aan te laten sluiten op de ambities van de gemeente Rijswijk. Daar horen diverse energiezuinige toepassingen bij.

image alt

Gasloos wonen

Sion Parck wordt een gasloze nieuwbouwwijk. Dit betekent dat er geen aardgasleiding naar de woningen wordt aangelegd en dat er voor een andere duurzame manier is gekozen voor het verwarmen van de woning en het verwarmen van water. Gasloos bouwen wordt in Sion Parck gerealiseerd door middel van een warmtepomp in combinatie met warmte-koudeopslag (WKO). Een WKO heeft als voordeel dat de woning in de zomer op een natuurlijke manier gekoeld wordt en er geen buiten-units zichtbaar en hoorbaar zijn.

WTW-unit

Dit is een mechanische ventilatie-unit met warmteterugwinning. De hoeveelheid verse buitenlucht is gelijk aan de hoeveelheid afgezogen lucht. Dit is dus in balans. Door het gebruik van een mechanische ventilatie-unit met ingebouwde warmtewisselaar wordt de warmte uit de verbruikte afvoerlucht opgevangen. Deze warme lucht draagt een deel van haar warmte over aan de verse toevoerlucht. Op deze manier wordt de lucht die de woning binnenkomt verwarmd tot ongeveer 18 °C.

image alt

Zonnepanelen

Op alle daken wordt energie opgewekt door het toepassen van zonnepanelen. Het is een techniek waarbij met zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor de algemene voorzieningen in de woning. De winst voor het milieu: er worden minder fossiele brandstoffen gebruikt ten opzichte van conventionele elektriciteitsopwekking. Hierdoor is ook de CO2-uitstoot lager. Het aantal panelen op het dak is afhankelijk van de oriëntatie van de woning en de mogelijkheid panelen te plaatsen. Het aantal zonnepanelen per woning is te vinden op de verkooptekeningen. Deze staan online op het moment dat de verkoop start.

Energielabel A++++

De eisen die ontwikkelaar BPD aan de duurzaamheid van de woningen stelt, leiden ertoe dat alle woningen energielabel A++++ krijgen. Dit is het hoogste energielabel. Jouw woning in Sion Parck is dus gegarandeerd zeer energiezuinig. Daarnaast krijgen de 54 woningen allemaal een groenverklaring. Met deze verklaring krijg je bij diverse hypotheekverstrekkers extra rentekorting op je hypotheek, zoals bij de GroenHypotheek van Rabobank. Naast deze korting kom je ook in aanmerking voor de extra Duurzaamheidskorting. Bekijk de voorwaarden op de website van Rabobank.

  Meer over duurzaamheid in Sion Parck
  Bekijk het woningaanbod